Önceki gün İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçilik binasını hedef alan İsrail güçleri, ardından ABD merkezli insani yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) çalışanlarını vurdu. Aralarında ABD, İngiltere, Polonya ve Avustralya vatandaşlarının da bulunduğu 7 WCK çalışanı hayatını kaybetti. Uluslararası kamuoyu saldırıya tepki gösterip İsrail’den açıklama talep ederken, daha önce de Gazze’de yardım almaya çalışan sivilleri defalarca hedef alan İsrail ordusu saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
‘KASITLI SALDIRI’
WCK tarafından duyurulan saldırıda, ikisi zırhlı olmak üzere üç araçlık kurum konvoyunun Gazze’nin sahil şeridindeki Deyr el-Belah’ta “çatışmadan arındırılmış bölge” üzerinde hedef alındığı belirtildi. Kurum çalışanlarının saldırıdan önce bölgedeki depoya deniz yoluyla Gazze’ye getirilen 100 tonluk gıda yardımını boşalttığı kaydedildi. WCK’nın CEO’su Erin Gore, havadan görülebilmeleri için tavanlarına kurumun logosu giydirilen araçların vurulmasını “kasıtlı saldırı” ve “affedilemez” olarak nitelendirdi.
‘BU İNSANLAR MELEKTİ’
WCK’nın kurucusu dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres de saldırıyı kınadı. Hayatını kaybeden çalışma arkadaşları için derin üzüntü duyduğunu belirten Andres, “Bu insanlar melekler. Onlarla Ukrayna’da, Gazze’de, Türkiye’de, Fas’ta, Bahamalar’da, Endonezya’da omuz omuza hizmet ettim” ifadelerini kullandı. Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Andres’i arayarak taziyelerini iletti ve büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Biden’ın insani yardım görevlilerinin korunması gerektiğini İsrail’e açık bir şekilde ileteceği bildirildi.
NETANYAHU ‘KAZA’ DEDİ
İsrail’in saldırısına birçok ülke sert tepki gösterdi. BM, Avrupa Birliği, ABD, İngiltere, İspanya, Polonya ve Çin başta olmak üzere birçok ülke İsrail’den saldırıya ilişkin açıklama talep ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saldırının “istemeden” gerçekleştiğini savundu. “Ne yazık ki Gazze Şeridi’ndeki masum insanları vuran istemsiz ve trajik bir olay meydana geldi” açıklamasını yapan Netanyahu, ilgili tüm devletlerle irtibat halinde olduklarını ve böyle bir olayın yeniden yaşanmasını engellemek için her şeyi yapacaklarını ifade etti. Haaretz gazetesinde yer alan bir haberde, saldırının kazara meydana gelmediği iddia edildi. Haberde, İsrail ordusunun silahlı bir Hamas militanının konvoya dahil olduğu şüphesiyle araçları hedef aldığı ve peş peşe üç füze ateşlediği öne sürüldü. Ayrıca İsrail basınında yer alan haberlere göre, son iki araca yaralıları taşımaya çalışırken saldırı devam etti.
YARDIMLARI ETKİLER Mİ
İngiliz medyasında saldırıda ölen 3 İngiliz vatandaşının kimlikleri John Chapman, James Henderson ve James Kirby olarak açıklandı. İsrail’in saldırısı, bölgede faaliyet gösteren diğer uluslararası yardım kuruluşlarının çalışanları arasında endişe dalgasına yol açtı. Gazze’de ilk kez yabancı çalışanlar hayatını kaybederken, Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardımı sivil toplum kuruluşu bölgedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
ALTUN’DAN KINAMA
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ‘vahşi saldırıyı’ kınayarak “İsrail, uluslararası toplumun hafızasında derin iz bırakan insan hakları ihlallerine son vermeli, işlediği savaş suçlarından sorumlu tutulmalıdır. Gıdanın silah olarak kullanıldığı Gazze’de insani yardımın ulaştırılması, baş gösteren kıtlığın önlenmesi için hayati öneme sahiptir” dedi. Öte yandan, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğünün (COGAT) internet sitesindeki verilere göre Türkiye, Gazze Şeridi’ne en çok insani yardım ulaştıran 2’nci ülke oldu.
GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024