Öyle ki arkasından gelen enflasyonist ortam nedeniyle yaşanan küçülmede mutfak endüstrisinin şirketleri, diğer sektörlere göre avantajlı konumlarını korumayı başarabildi. 2023 itibarıyla global mutfak ürünleri pazarının büyüklüğü 280 milyar . Bunun 150 milyar doları pişirici cihazlardan oluşuyor. Pazardaki trendleri ise, dünya tasarımına kılavuzluk yapan İtalya belirliyor. 16-21 Nisan tarihleri arasında Milano’da yapılan Milano Eurocucina 2024 fuarı sektördeki şirketler için bu yüzden önemli.
Fuarın bu yıl en ilgi gören standı 1 Nisan’da global marka yapılanmasını 14 ülkede aynı anda duyuran Beko Europe’a aitti.
YILDA 24 MİLYON ÜRÜN SATIYORUZ
Whirpool markasıyla birleşmenin ardından dikkat çeken Beko Europe, fuarda dört marka ve 2 bin metrekarelik alanıyla kendini gösterdi. Biz de Arçelik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Garzanlı’nın misafiri olarak bir grup gazeteciyle fuarı ziyaret ettik.
Garzanlı yeni yapılanmayla birlikte Avrupa’nın bir numaralı beyaz eşya üreticisi halinge geldiklerini söyledi. Verdiği bilgilere göre şirket; 57 ülkedeki iştirakleri aracılığıyla 55 bin çalışana ulaştı. 13 ülkede 45 üretim tesisi var. Beko’nun sahibi veya limitli marka kullanım hakkı olduğu marka sayısı ise 22’ye ulaştı. 2023’te 8 milyar ’luk konsolide ciroya ulaşan bu dev yapının pazarlama stratejilerini belirlemek kolay iş mi? Soruyu Akın Garzanlı yanıtladı: “Elbette, kolay değil. Önceliklerinizi belirlemeden olmuyor. Bunu her marka için ayrı ayrı yaptık. Örneğin Beko’da öncelik kalite ve sürdürülebilirlik. Fason üretim yapmayacağız. Arçelik markası için öncelik inovasyon ve teknoloji. Bu başlıklar odağında pazarlama stratejilerini oluşturduk. Birleşmenin ardından Avrupa’nın bir numarası oluyoruz. Toplam 11 fabrika, 20 bin çalışan ile bu pazardayız. Örneğin İtalya’da her üç üründen biri bizim markamızı taşıyor.
Çok büyük bir oprasyon. Ciro olarak 5.5 milyar Euro’y ifade ediyor. Baktığınızda her segmentte müşteriye hitap eden markamız var.
FIRIN İHRACATININ YÜZDE 10’U
Bu şirket yılda 24 milyon ürün satıyor. Biz şimdi Avrupa’da kalite iletişimini artıracağız. Pandemiden sonra 500 Euro’luk segment büyüdü Avrupa’da. Bu bizim için bir fırsat. Ama bunun yanında 25 yıl kompresör garantili buzdolaplarımız var. A -20 enerjili bulaşık makinemiz, A -50 çamaşır makinemiz var. Bunları daha çok anlatacağız.”
Garzanlı’nın verdiği bilgilere göre Beko’nun dünya çapında 31 Ar-Ge ve tasarım merkezi ve ofisi var. Buralarda 2 bin 300’ün üzerinde araştırmacı görev yapıyor. Bugüne kadar 3 bin 500’den fazla uluslararası tescilli patent başvurusunda bulunulmuş. Dedi ki Garzanlı, “Fikir aşamasından üretime geçme sürecinde çok şanslıyız. Bunun da avantajlarını kullanıyoruz. Mutafak ürünlerinde pişiriciler son dönemde öne çıktı. 150 milyar dolarlık pazar. Yılda 132 milyon adet pişirici ürün satılıyor dünyada. Bunun yüzde 10’u Türkiye’de üretiliyor. Üretimin de yüzde 65’i ihraç ediliyor. İşte o ihracatın yüzde 10’u Bolu fabrikamızdan çıkıyor. Şimdi Mısır’da yeni yatırım var. Orada da pişirici cihazlar üreteceğiz.”
GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024